Μουσεία
Μουσεία

Μουσεία (5)


Το νέο καταπληκτικό «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας», που δημιούργησε στο Μαυροχώρι Καστοριάς ο γνωστός δάσκαλος και ταλαντούχος καλλιτέχνης κ. Δημήτρης Παναγιωτίδης, μαζί με την εξίσου ταλαντούχα σύζυγό του κ. Φανή, αποτελεί κόσμημα για το αναφερόμενο χωριό και γενικότερα για το Νομό Καστοριάς. Η κατασκευή του εν λόγω Μουσείου ολοκληρώθηκε σχεδόν κατά τον περασμένο μήνα Ιούλιο και ήδη από την 1η του παρόντος μηνός Αυγούστου άρχισε να δέχεται  άτυπα τους πρώτους επισκέπτες του.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΗΝΑΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: η συνοικία του Ντολτσό στεγάζει και αυτόν τον μουσειακό χώρο από το 1977, υπό την φροντίδα του συλλόγου Κυριών. Όσο αφορά τα εκθέματα: όλες οι παλιές Καστοριανές φυλούσαν στα σεντούκια τους αντικείμενα που τα είχαν είτε σαν κειμήλια είτε σαν προικιά. Αντικείμενα που με το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη της καθημερινότητας ήταν πλέον άχρηστα για τα νοικοκυριά τους.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: στην περιοχή που βρίσκεται το καλύτερα διατηρημένο μέρος της Παλιάς Καστοριάς, τα καλντερίμια και τα αρχοντικά, βρίσκεται και το λαογραφικό μουσείο. Το αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη του 17ου αιώνα, είναι ο χώρος που στεγάζεται το μουσείο που αναπαριστά το παραδοσιακό Καστοριανό σπίτι, τόσο σε χώρους όσο και σε αντικείμενα οικιακής χρήσης. Όσο αφορά τα εκθέματα: ο καλός οντάς, η κρεββάτα, το καλοκαιρινό καθημερινό δωμάτιο, το κελάρι, και το ζυμωτήριο είναι οι χώροι του αρχοντικού που μπορεί να περιηγηθεί ο επισκέπτης.

 το μουσείο αυτό βρίσκεται στην περιοχή Ντολτσό. Σημαντικό να αναφέρουμε είναι πως το μουσείο στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1750. Το αρχοντικό αυτό ανήκει στους Αδελφούς Εμμανουήλ και θεωρείται ένα εξαίρετο παραδοσιακό σπίτι, της πόλης της Καστοριάς με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Όσο αφορά τα εκθέματα: οι γυναικείες και ανδρικές φορεσιές καθώς και τα παιδικά ρούχα που εκτίθενται, δίνουν στον επισκέπτη την εικόνα του Καστοριανού πολίτη μέσα από το πέρασμα της Ιστορίας.

Για να επισκεφτεί κανείς το μουσείο αυτό, θα πρέπει να κατευθυνθεί στον λόφο Ξενία. Η ανάβαση στον λόφο γίνεται μέσω της οδού Μητροπόλεως και βρίσκεται μέσα στην πόλη, στην κορφή του λόφου της Βυζαντινής Ακρόπολης. Όσο αφορά τα εκθέματα: περίπου 550 φορητές εικόνες άριστα συντηρημένες, γλυπτά, ψηφιδωτά, ξυλόγλυπτα και εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως χειρόγραφα και λειτουργικά σκεύη από τον 12ο μέχρι τον 17ο αιώνα, είναι τα κειμήλια που κοσμούν το μουσείο.