ΖΟΥΖΟΥΛΗ


Ιστορικά. Το χωριό ιδρύθηκε κάπου ανάμεσα στα 1600 – 1700, επί τουρκοκρατίας. Οι τότε κάτοικοι του χωριού ήταν νομάδες από την ορεινή Ναυπακτία, τα Χάσια, τα Γρεβενά και τη βόρειο Ήπειρο. Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν εκεί διωγμένοι από τους Τούρκους. Το χωριό, οι κάτοικοι αλλά και η τοποθεσία έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στον Ελληνό – Ιταλικό πόλεμο.


Γεωγραφικά: Η Ζούζουλη είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό του νομού, απέχει 96 χλμ. από την Καστοριά και βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μ.. Ο οικισμός διαρρέεται από τον Ζουζουλιώτικο ποταμό που καταλήγει στον Σαραντάπορο. Στην περιοχή αναβλύζουν πολλές πηγές όπως ‘Λιάκος’, ‘Μηλιάδικος’, ‘Φκιαράδες’, ‘Βάγιες’, ‘Σαμαρίνα’ και ‘Δότσικο’. Σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το χωριό, βρίσκεται ένα πετρόκτιστο  γεφύρι, το «Ζουζουλιώτικο» το οποίο χρονολογείτε περίπου στο 1880 και ο νερόμυλος του Νάκη από το 1940, που ανακαινίστηκε πρόσφατα. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το χωριό είναι σχεδόν ακατοίκητο από τη δεκαετία του ’60, εξ αιτίας σοβαρών κατολισθήσεων που υπέστη.


Προβολή ΧΩΡΙΑ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Επιπλέον Πληροφορίες

  • Εκδηλώσεις:: Στις 26 Ιουλίου, ημέρα της Αγίας Παρασκευής γιορτάζει η εκκλησία του χωριού, οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την γιορτή, διεξάγονται από τον πολιτιστικό σύλλογο Ζουζουλιωτών στους Μανιάκους, ένα χωριό κοντά στην πόλη της Καστοριάς όπου μετοίκησαν πολύ από τους κατοίκους του, οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν στο Τσοτύλι.
  • Άξιο επίσκεψης:: το «Ζουζουλιώτικο» γεφύρι, ο νερόμυλος του Νάκη, κάποιες από τις πηγές, και τα υπέροχα δάση από οξιές, δρύες, πεύκα και έλατα
  • Πως φτάνεις:: οδικώς από το νομό Καστοριάς μέσω Νεστορίου, από τον νομό Κοζάνης μέσω του Πεντάλοφου και από το νομό Ιωαννίνων από το δρόμο της Κόνιτσας, είναι πολύ κοντά στο χωριό Επταχώρι.
Διαχείριση

Διαχείριση

Ζητούμε κατανόηση για τυχόν παραλείψεις ή λάθη που πιθανόν να υπάρχουν από αμέλεια. Θα διορθώνονται άμεσα μετά από τον εντοπισμό τους.

Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.