ΧΡΥΣΗ (Σλάτινα)

Γεωγραφικά: Η Χρυσή είναι ένα ακόμη χωριό, που βρίσκεται κρυμμένο μέσα στα δάση και τα βουνά του Γράμμου, απέχει 50 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1050 μ. Γεγονός που κάνει το χωριό να είναι κέντρο συγκέντρωσης για πολλούς ορειβάτες αφού, μόλις λίγα
μέτρα έξω από αυτό οριοθετείτε η περιοχή των Αρρένων. Μία περιοχή την οποία η φύση φρόντισε να την προικίσει με πολλές ομορφιές όπως, την υπέροχη λίμνη

όπου βρίσκουμε τους τρίτωνες (είναι ένα ψάρι – σαύρα που έχει πόδια) ένα πολύ σπάνιο ψάρι που βρίσκεται σε ελάχιστες περιοχές στην Ευρώπη. Η συγκεκριμένη περιοχή φημίζεται και για τα κρύα νερά της που πηγάζουν από τις πηγές του Γράμμου. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, υπολογίζονται στους 200, αριθμός που αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η κύρια ασχολία τους είναι με την κτηνοτροφία, την γεωργία και την υλοτομία. Άξιο αναφοράς είναι πως στη Χρυσή υπάρχει βιοτεχνία χαλιών και ιχθυοτροφείο ψαριών γλυκού νερού (πέστροφες).
Προβολή ΧΩΡΙΑ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Επιπλέον Πληροφορίες

  • Εκδηλώσεις:: Στο χωρίο γίνονται δύο πανηγύρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ένα την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και το άλλο της Παναγίας, δηλαδή τις μέρες που γιορτάζουν οι ομώνυμοι ναοί. Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα είναι ένα μνημείο της Χριστιανικής παράδοσης, που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό.
  • Άξιο επίσκεψης:: ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και η περιοχή των Αρρένων.
  • Πως φτάνεις:: οδικώς από το νομό Καστοριάς μέσω Νεστορίου, από τον νομό Κοζάνης μέσω του Πεντάλοφου και από το νομό Ιωαννίνων από το δρόμο της Κόνιτσας.
Διαχείριση

Διαχείριση

Ζητούμε κατανόηση για τυχόν παραλείψεις ή λάθη που πιθανόν να υπάρχουν από αμέλεια. Θα διορθώνονται άμεσα μετά από τον εντοπισμό τους.

Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.