ΕΠΤΑΧΩΡΙ (Μπουρμπουτσκό)

Ιστορικα: Το Επταχώρι συνδέεται λόγο της τοποθεσίας του με το έπος του 40, η Τσούκα, οι Αρρένες και ο Αϊ Λιάς είναι κορυφές με ξεχωριστή σημασία για τους εναπομείναντες μαχητές του Ελληνό – Ιταλικού πολέμου και της νεότερης ιστορίας. Στην περιοχή μάλιστα υπάρχει και μνημείο των πεσόντων του πολέμου μεταξύ του 1940 – 49. Το όνομα του το πήρε από την συνένωση επτά χωριών, όμως η χρονολογία ίδρυσης του δεν μας είναι γνωστή.  


Γεωγραφικά: Βρίσκουμε το Επταχώρι σε υψόμετρο 830 μ. και σε απόσταση 96 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού αριθμητικά μεταβάλλονται σύμφωνα με τις εποχές, κάτι που το συναντάμε στα περισσότερα απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας έτσι, τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες υπολογίζονται περίπου 500 ενώ το χειμώνα 250. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η υλοτομία, η κτηνοτροφία, η γεωργία και τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός. Το μεγαλύτερο όμως μέρος των κατοίκων είναι συνταξιούχοι. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το Επταχώρι ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής και ο σύνδεσμος των νομών Κοζάνης – Καστοριάς – Ιωαννίνων. Από το Επταχώρι καταγόταν και πολλοί τεχνίτες του χτισίματος της πέτρας και γι αυτό στην περιοχή δεσπόζουν πανέμορφα γεφύρια, εκκλησιές και ξωκλήσια όπως και διάφορα άλλα κτήρια. Τα πιο σπουδαία κτίσματα της τοπικής αρχιτεκτονικής, τα οποία διασώζονται μέχρι και σήμερα ανέπαφα από τον χρόνο, είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής χτισμένη στο κέντρο του χωριού (1914), το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου 3 χλμ. ανατολικά του χωριού (1625 -1632), το αρχοντικό του Γιαννούλη, το δημοτικό σχολείο, τα γεφύρια του Κουτσουμπλή, του Παπαλιά, και των Αγίων Αναργύρων και τέλος ο ανακαινισμένος νερόμυλος του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα.  

Προβολή ΧΩΡΙΑ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Επιπλέον Πληροφορίες

  • Εκδηλώσεις:: Οι εκδηλώσεις στις οποίες μπορεί να παραβρεθεί κανείς κατά την περίοδο της πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων είναι το έθιμο των «μπουμπαραίων». Έτσι, οι νέοι του χωριού μεταμφιέζονται, φοράνε τομάρια ζώων, βάφουν το πρόσωπο τους και γυρνάνε και χορεύουν σε όλο το χωριό. Επίσης, στην περιοχή τηρείτε το έθιμο με το γαϊτανάκι, χορός της Αποκριάς. Στο Επταχώρι, οι κάτοικοι γιορτάζουν με πανηγύρι την ημέρα της γιορτής της εκκλησίας, στην προκειμένη της πολιούχου του χωρίου της Αγίας Παρασκευής, στις 25 και 26 Ιουλίου, καθώς και του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου και του προφήτη Ηλία που υπάρχει ομώνυμο ξωκλήσι. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το Επταχώρι όπως και τα περισσότερα χωριά του Γράμμου έχουν ηπειρώτικα ακούσματα. Οι τοπικές ορχήστρες έχουν σαν κυρίαρχο όργανο το κλαρίνο.
  • Άξιο επίσκεψης:: η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (καθώς και το πανηγύρι της), το αρχοντικό του Γιαννούλη, τα γεφύρια του Κουτσουμπλή, του Παπαλιά, και των Αγίων Αναργύρων και ο νερόμυλος του Γκιουλέκα.
  • Πως φτάνεις:: οδικώς από τον νομό Κοζάνης μέσω του Επτάλοφου, από το νομό Καστοριάς μέσω Νεστορίου και από το νομό Ιωαννίνων από το δρόμο της Κόνιτσας.
Διαχείριση

Διαχείριση

Ζητούμε κατανόηση για τυχόν παραλείψεις ή λάθη που πιθανόν να υπάρχουν από αμέλεια. Θα διορθώνονται άμεσα μετά από τον εντοπισμό τους.

Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.