ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ

Το νέο καταπληκτικό «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας», που δημιούργησε στο Μαυροχώρι Καστοριάς ο γνωστός δάσκαλος και ταλαντούχος καλλιτέχνης κ. Δημήτρης Παναγιωτίδης, μαζί με την εξίσου ταλαντούχα σύζυγό του κ. Φανή, αποτελεί κόσμημα για το αναφερόμενο χωριό και γενικότερα για το Νομό Καστοριάς. Η κατασκευή του εν λόγω Μουσείου ολοκληρώθηκε σχεδόν κατά τον περασμένο μήνα Ιούλιο και ήδη από την 1η του παρόντος μηνός Αυγούστου άρχισε να δέχεται  άτυπα τους πρώτους επισκέπτες του.


Το Μουσείο βρίσκεται πλησίον της πλατείας του Μαυροχωρίου, επί της κεντρικής του οδού. Συγκροτείται από δύο μεγάλα και νεόδμητα κτίρια, τοπικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Το καθένα εξ αυτών αποτελείται από τρεις ορόφους, που έχουν εντός τους πάμπολλα, ποικίλα κι ενδιαφέροντα εκθέματα. Εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου με τα κέρινα ομοιώματα του γαμπρού, της νύφης, του παπά, της μουσικής κομπανίας, του φωτογράφου, κ. ά. Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι κέρινες μορφές των προϊστορικών ανθρώπων, που κατοικούσαν πριν χιλιάδες χρόνια και ψάρευαν στη λίμνη της Καστοριάς.

Ανάμεσα στα δύο κτίρια του Μουσείου υπάρχει μία μεγάλη τετράγωνη αυλή, που έχει ολόγυρά της αναπαραστάσεις μαγαζιών της παλαιάς εποχής, μαζί με τα κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών που τα επάνδρωναν και τα λειτουργούσας. Βλέπουμε, π. χ., το κουρείο με τον κουρέα του, το τσαγκαράδικο με τον τσαγκάρη, το καροποιείο με τον καροποιό, τον ψαρά με τα δίχτυα του κ.λ.π.
 

  Τηλέφωνα: 24670 74870, κιν. 6970 39 21 96Προβολή ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΗΝΑΝΕΙΟ (Μουσεία της Πόλης)