ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ (Κοντορρόπη)

Ιστορικά: Στη Μεταμόρφωση βρίσκουμε έναν από τους πιο παλιούς και σχεδόν διατηρητέο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Ο ναός αυτός, βυζαντινού ρυθμού, είναι χτισμένος τον 8ο αιώνα και λέγετε πως ανήκει στο μοναστήρι που υπήρχε τότε στην περιοχή.


Γεωγραφικά: Σε υψόμετρο 670 μ. και μόλις 14 χλμ. από την Καστοριά είναι χτισμένη η Μεταμόρφωση, σε μία μαγευτική έκταση που βρίσκεται στους πρόποδες του Βιτσίου και έχει θέα την λίμνη και τα χωριά της, καθώς και τη βόρεια πλευρά της πόλης. Μέσα στα γεωγραφικά όρια του οικισμού ανήκει και μια δασική έκταση 1000 στρεμμάτων, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Άξιο αναφοράς είναι πως οι κάτοικοι του οικισμού, κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την γεωργία και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια αμπελιών. Γεγονός που σημαίνει ότι στην περιοχή, η οινοποιία και οι παρασκευές τσίπουρου είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες. Πέρα από τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που βρίσκεται έξω από το χωριό, το 1920 χτίστηκε μία μέσα με την ίδια πάλι ονομασία. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1930 κατασκευάστηκε η εκκλησία της Αναλήψεως, στην οποία αναβλύζει νερό μέσα στον χώρο του ‘ιερού’ και διατηρείται σε άριστη κατάσταση μέχρι και σήμερα.


 

 


Προβολή ΧΩΡΙΑ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Επιπλέον Πληροφορίες

  • Εκδηλώσεις:: Η μεγάλη γιορτή του χωριού είναι την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στις 6 Αυγούστου. Άλλες εκδηλώσεις που γίνονται, είναι στις 22 / 12 όπου το χωριό ανάβει φωτιές, τρώει τσιγαρίδες και πίνει κρασί στους ρυθμούς των χάλκινων και ανήμερα της πρωτοχρονιάς που γίνεται το τοπικό καρναβάλι.
  • Άξιο επίσκεψης:: ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (8ος αιω.), η εκκλησία της Αναλήψεως (1930), το πανηγύρι του χωριού στις 6 / 8.
  • Πως φτάνεις:: οδικώς από το νομό Καστοριάς και Φλώρινας