Χωριά Ν. Καστοριάς

Βρίσκεστε:Διαδρομές»Χωριά»ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ (Σίστεβο)

ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ (Σίστεβο)

Ιστορικά: το Σιδεροχώρι τοποθετείται χρονολογικά στον 5ο αι. μ.Χ., στην περιοχή Λογγάς υπάρχει ένα μισογκρεμισμένο κάστρο, για το οποίο δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμένες αναφορές από την ομάδα αρχαιολόγων που έκανε την πρώτη μελέτη του χώρου. Τα σπίτια του οικισμού είναι πλίνθινα του 1900 όπως και σε άλλα κοντινά χωριά της περιοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, επί τουρκοκρατίας το χωριό κινδύνεψε να καεί από τους Τούρκους όμως ο προστάτης του Άγιος Νικόλαος (1800) το προστάτεψε και γι αυτό οι κάτοικοι ακόμη και σήμερα θεωρούν το ναό θαυματουργό.


Γεωγραφικά: σε ύψος 1050 μ., και σε απόσταση μόλις 10 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, είναι χτισμένο το Σιδεροχώρι. Αμφιθεατρικά χτισμένο προσφέρει μια υπέροχη θέα της πόλης και της λίμνης καθώς και του κάμπου που απλώνεται γύρω από αυτή. Στον οικισμό σήμερα κατοικούν 120 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται τόσο με την κτηνοτροφία όσο και με την γουνοποιία. Τέλος, πέρα από τα εκκλησάκια του Αγίου Δημητρίου και του Προφήτη Ηλία όπως και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, σημαντικής ομορφιάς είναι το δάσος της περιοχής καθώς και οι πέντε πηγές που συναντάμε στο χωματόδρομο που οδηγεί στο δάσος. 


Προβολή ΧΩΡΙΑ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Επιπλέον Πληροφορίες

  • Εκδηλώσεις:: Στο Σιδεροχώρι, των Φώτων υπάρχει μία ιδιαίτερη παράδοση, η εκκλησία διαθέτει τρεις Σταυρούς, οι Σταυροί αυτοί μοιράζονται κάθε χρόνο σε τρεις διαφορετικές οικογένειες ούτως ώστε, ο Σταυρός να φυλάσσεται από την κάθε οικογένεια, να την προστατεύει και να προσφέρει καλή υγεία στα μέλη της.
  • Άξιο επίσκεψης:: το μισογκρεμισμένο κάστρο του Λογγά, την εκκλησία του Αγίου Νικόλαου (1800), το δάσος της περιοχής και τις πέντε πηγές.
  • Πως φτάνεις:: από την πόλη της Καστοριάς.
Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « ΧΡΥΣΗ (Σλάτινα) ΖΟΥΖΟΥΛΗ »